Rakennuksen purkutyöt sekä yksityisille että teollisuuteen

Viime vuosina on herätty huomaamaan, miten paljon ihminen on käyttänyt maapallon materiaalivaroja kaikenlaiseen rakentamiseen. Tämän seurauksena on ymmärretty, että mahdollisimman paljon tästä materiaalista tulisi kierrättää uuteen käyttöön, kun rakennus puretaan. Mikäli on käytetty vaarallisia kemikaaleja, näiden hävittäminen tulee antaa ammattilaisten käsiin, jotka huolehtivat niiden vastuullisesta hävittämisestä. Rakennuksen purkutyöt on näin ollen suunniteltava huolella.

Mitä puretaan

Purkamista tehdään erilaisiin kohteisiin. Näitä voivat olla omakotitalot, kerrostalot, teollisuuslaitokset, tehtaat, teollisuushallit, koulut tai vaikka sairaalat. Rakennus puretaan, jos sen käyttö on rajoittunut rakenteiden huonon kunnon vuoksi. Rakennuksen keskimääräinen käyttöikä on noin sata vuotta. Tätä vanhemmat rakennukset täytyy perusteellisesti saneerata tai vaihtoehtoisesti purkaa kokonaan. Rakennuksen käyttöikä riippuu luonnollisesti sen käytöstä ja alkuperäisistä rakennusmateriaaleista ja käytetystä rakennustekniikasta. Joskus lujatekoiseen hyvinkin vanhaan rakennuksen säilyttämiseen riittää perusteellinen saneeraus, kun taas joskus vain 50-vuotias huonolla tekniikalla ja materiaalilla rakennettu asuinkerrostalo on syytä purkaa ihan kokonaan.

Omakotitaloista teollisuuslaitoksiin

Jos omakotitalo on päässyt niin huonoon kuntoon, ettei sen saneeraaminen enää kannata, on asuinkunnasta anottava lupa sen purkuun. Rakennuksen purkutyöt saa aloittaa vasta, kun lupa on myönnetty. Vaikka sama luvanhaku pätee teollisuuslaitosten purkuun, purkufirmojen on etenkin omakotitalojen kohdalla usein muistutettava omistajaa tästä käytännöstä. Uuden talon piirustukset ja rakennusluvat saattavat olla jo hyvää vauhtia etenemässä, mutta vanhan talon purkulupa on unohtunut hakea.

Olipa sitten kyseessä rakennuksen kokonaan purku tai saneerauspurku, kumpikin vaatii laajaa ymmärrystä. Kaikessa purkamisessa on otettava huomioon rakennuksen stabiliteetti. Saneerauspurkaja saattaa purkaa väliseiniä tai välikattoa ilman, että on kartoittanut rakennuksen tukirakenteita ja stabiliteetteja. Tällöin voi aiheutua todellisia vaaratilanteita. Kokonaan purkamisessa on niin ikään oltava tarkka suunnitelma, missä järjestyksessä purku etenee, jotta vältytään vaaratilanteilta.

Rakennuksen purkaminen aloitetaan aina sisältä. Samalla kartoitetaan mahdolliset haitta-aineet, joita on käytetty rakennusmateriaaleina. Haitta-aineiden purku ja hävittäminen on viisasta jättää aina ammattilaisille. Väliseinien ja sisäkaton purkamisen jälkeen siirrytään massiivipurkuun, mikä tarkoittaa ulkoseinien ja vesikaton purkamista.

Nykyisten jäteasetusten mukaan purkumateriaali on kierrätettävä tai hävitettävä asianmukaisesti. Puulle, kipsilevyille, lasille, tiilille, betonille ja metallille on omat konttinsa jätteenkierrätyskeskuksissa. Rakennusmateriaalista enää hyvin vähän on vanhanaikaisella termillä sanottuna kaatopaikkajätettä. Purkutyöt rakennukselle hoidetaan vastuullisesti lajitellen ja käyttökelpoinen materiaali kierrättäen.

jaa