Laiturit – tietoa laitureista ja niiden valinnasta

Laiturit ovat suosittuja kesänviettopaikkoja, jotka houkuttelevat ihmisiä veden äärelle, viettämään aikaa ystävien ja perheen kanssa. Laiturit ovat käytännöllisiä, mutta ne voivat myös olla mukavia ajanviettopaikkoja ja niillä voi antaa mökkirannalle uutta ilmettä. Laituri voi olla hyvinkin yksinkertainen ​​tai monimutkainen rakennelma, riippuen rannasta, budjetista ja tarpeista. Jos suunnittelet laiturin rakentamista, kannattaa lukea eteenpäin, sillä tässä blogikirjoituksessa kerromme erilaisista laitureista.

Laiturityyppi

Ennen kuin laiturin rakentaminen aloitetaan, täytyy sen käyttötarkoitus määritellä. Rannalle, jossa vesi on matalalla ja vuorovedenvaikutus ei ole voimakas, on mahdollista valita erilaisista laiturivaihtoehdoista. Erilaisia laiturityyppejä ovat esimerkiksi ponttonilaituri, pilarilaituri tai pukkilaituri. Ponttonilaituri on helppo asentaa ja purkaa, kun taas pukkilaituri on vakaa. Pilarilaituri on hyvä valinta, jos ranta on syvä tai pohja on pehmeä. Kannattaa valita rantaan ja käyttötarkoitukseen paras mahdollinen laiturityyppi.

Materiaalit

Käytetty materiaali vaikuttaa suoraan laiturin kestävyyteen ja ylläpitoon. Jos haet lämminhenkistä ilmapiiriä, voit valita puisen laiturin. Puinen laituri vaatii kuitenkin huoltoa ja erityistä huomiota kosteuden kestävyyden varmistamiseksi. Jos haluat huolettomamman vaihtoehdon, voit käyttää alumiinia tai komposiittia. Alumiinilaituri on kevyt ja kestää vuosia. Komposiittilaituri on hieman kalliimpi, mutta erittäin kestävä.

Asennus ja rakentaminen

Laiturin rakentamisessa on monia tekijöitä, joita täytyy ottaa huomioon. Pilarilaiturin rakentaminen vaatii pohja- ja tukirakenteita, jotka menevät maan alle. Toisinaan laiturin rakentamiseen täytyy hakea toimenpidelupa, jos rakennetaan suuri laituri. Pienemmät laiturit voi rakentaa ilman lupaa ja myös rantakaava-alueella pelkkä ilmoitus riittää. Puisen laiturin asennuksessa on tärkeää käyttää galvanoituja ruuveja, jotta puu ei tummu tai halkea.

Kunnossapito

Laiturin kunnossapito on tärkeää, jotta se kestää vuosia. Puisen laiturin vuotuinen tarkistus ja huolto, sekä lehtien, oksien ja likojen poistaminen on tärkeää, koska se estää laiturin rapistumista. Alumiinilaituri voidaan puhdistaa painepesurilla, ja komposiittilaituri tarvitsee myös vain pieniä huoltotoimenpiteitä.

 

Laitureiden rakentaminen voi olla hauska ja mielenkiintoinen, mutta myös aikaa vievä projekti. Tässä blogipostauksessa käsittelimme erilaisia laiturityyppejä ja sen antamat tiedot olivat toivottavasti hyödyllisiä laiturin suunniteluun ja rakentamiseen. Kannattaa aina muistaa tarkistaa myös luvat ja säännökset ennen laiturin rakentamista.

jaa