Betonin halkeaman korjaus usein epoksiseoksella

Materiaaliseoksille on ominaista niiden muuttuminen kovettumisprosessin seurauksena. Tällöin saattaa syntyä häiriöitä stabiliteetissa, mikä aiheuttaa materiaalin murenemisen tai halkeamisen. Tämä sama voi tapahtua myös betonille sen kuivuessa. Mutta usein materiaalien halkeilu tai mureneminen on seurausta useista samanaikaisista prosesseista, jolloin yhtä ainoaa syytä ei löydetä.

Mistä halkeamat syntyvät

Betoni sekoitetaan hiekasta, sementistä ja vedestä. Löysä seos levitetään rakennuskohteeseen ja jätetään kuivumaan. Betonin kuivumisen aikana siitä haihtuu vettä ja massa kutistuu. Etenkin jos betonikerros on paksu tai laaja, siihen voi tulla kuivumisesta aiheutuneita halkeamia. Näitä voidaan estää sijoittamalla betonivalun alueelle niin sanottuja liikuntasaumoja tietyin etäisyyksin.

Liikuntasaumoja sijoitetaan betonivaluun ehkäisemään pitkällä aikavälillä betonissa tapahtuvaa taipumista eli virumaa, kuivumisesta aiheutuvaa kutistumista, lämmönvaihteluista aiheutuvaa rasitusta tai maanjäristysten aiheuttamia liikevaurioita. Muutoin betoniin saattaa ilmaantua niin sanottuja pakkovoimia, jotka aiheuttavat halkeamia tai jopa murenemista. Liikuntasaumoissa käytetään tavallisesti neopreeni-teflon-rakenteita tai erilaisia laakereita.

Halkeamien syntyä ei voida kuitenkaan aina täysin estää, joten on tärkeää, että suuria betonirakenteita huolletaan säännöllisesti. Etenkin kovan painorasituksen alla oleviin betonielementteihin on tehtävä säännöllinen kuntokartoitus. Myös odottamattoman tärinän tai pohjavesien liikkeiden kohteeksi joutunut rakenne täytyy tarkistaa ja mahdollinen halkeaman korjaus suorittaa nopeasti. Samoin on, jos betoni on alttiina koville lämpötilavaihteluille ja säänvaihteluille.

Korjaaminen

Jos betonissa havaitaan halkeama tai vaurio, se on syytä korjata, jottei se lähde laajenemaan stabiliteettien muuttuessa. Pintahalkeamasta ei ole rakennusteknisesti haittaa. Sen voi peittää laastilla, jonka pinta hiotaan kuivumisen jälkeen. Syvempi halkeama sen sijaan on rakennusteknisesti hälyttävä, koska siihen kertyy vettä ja kosteutta, jotka jäätyessään saattavat laajentaa halkeamaa. Tällainen halkeaman korjaus on syytä tehdä huolella. Syvän halkeaman seurauksena kuorman alla olevaan rakenteen stabiliteettiin tulee muutoksia ja syntyy helposti ketjureaktio. Tällöin rakenteeseen on sekä lisättävä tukirakenteita että korjattava halkeama erityisen lujalla materiaalilla. Tällainen materiaali on epoksihartsi. Mikäli halkeamaan virtaa tai tihkuu myös vettä, on veden tulo pysäytettävä injektoimalla polyuretaanivaahtoa.

Betonihalkeaman injektointi voidaan suorittaa monilla materiaaleilla. Materiaalin valintaan vaikuttavat muun muassa halkeaman koko, rakenteen kuormitus ja ympäristön kuivuus tai kosteus. Kosteisiin paikkoihin käytetään polyuretaani- tai akryylipohjaisia materiaaleja. Kovan kuormituksen alla oleviin rakenteisiin käytetään epoksihartseja. Suuria halkeamia täytetään usein sementillä. Tällaisia voivat olla myös kalliohalkeamat.
Betonihalkeamien injektointi meiltä: Oivaset Oy

jaa